Ürünleriniz veya hizmetlerinizin hedef pazarınızdaki potansiyel alıcılar için büyük bir fırsat sunduğunu gördünüz, analiz ettiniz ve talebin var olduğundan eminsiniz. Ayrıca, iyi marjlar sunabileceğinizi biliyorsunuz. Hedef ülkede satış yapmak istediğiniz alıcılar; distribütörler, perakendeciler veya doğrudan alıcılar olabilir. Bunlar, farklı büyüklüklerdeki firmalar, orta ölçekli veya küçük işletmeler ya da e-ticaret veya fiziksel mağazalarda faaliyet gösteren işletmeler olabilirler.
Alıcıyla ilk iletişimi kurmak sizin için en önemli aşama olabilir; sonrasındaki süreci yönetecek İngilizce bilen ekip elemanlarınız ise hazır durumda. Ancak, satış ekibiniz ilk iletişime geçmekte veya karar verici kişiye ulaşmakta zorluk yaşıyor olabilir. Bu zorluk; büyük organizasyonlarda doğru kişiye ulaşmakla veya muhattabınızın meşguliyetinden dolayı iletişim araçlarına cevap vermemesiyle ilgili olabilir. Ayrıca, yerel dillerde iletişim kuramadığınız için cevap alamıyor olabilirsiniz. Belki de yerel tatil ve ticari sezonları bilmediğinizden doğru zamanda iletişime geçmemişsinizdir. İşte tam bu aşamada size doğrudan satış desteği sağlayabiliriz.
Doğrudan satış desteği
Büyük veya orta ölçekli şirketlerde satın alma kararını veren kişiler genellikle yönetimde üst kademededirler ve bu kişilere doğrudan erişim zor olabilir. Doğru kişiyi bulmak ve doğru departmanla iletişim kurmak karmaşık olabilir. Karar vericiler, birçok farklı satın alma sürecini yönettiklerinden yoğun olabilir ve e-postalar veya telefon çağrıları gibi iletişim kanallarına hızlı bir şekilde yanıt vermeyebilirler. Özellikle uluslararası şirketlerde, doğru kişiyi bulmak için yerel dili, yerel iş kültürünü ve iletişim alışkanlıklarını bilmek gerekebilir. Bunun yanı sıra, bazı şirketler karar vericilerin iletişim bilgilerini gizli tutabilir veya bu bilgilere erişimi kısıtlayabilir, bu da doğru kişiye ulaşmayı zorlaştırabilir. Küçük, bireysel şirketlerde de genelde ingilizce konuşma ve uluslararası iş yapma çekincelerinden dolayı iletişime devam etmekte zorluklar yaşanabilir.
Adaylar listesinin oluşturulması
Potansiyel müşterilere çeşitli mecralardan ulaşılır ve adaylar hakkında detaylı bilgi toplanır. Adayın sektörü, büyüklüğü, ihtiyaçları ve mevcut sorunları gibi bilgilerin yanı sıra, web sitesi, sosyal medya hesapları ve sektörel haberler incelenir. Bu aşamada, adayların sizin beklentilerinize uygun olup olmadığı değerlendirilir ve birlikte çalışma imkanı görülüyorsa “adaylar listesine” dahil edilir. Potansiyel alıcıların listesi oluşturulduktan sonra, bu liste üzerinde öncelikle aranacaklar ve iletişime geçilmesini istemediğiniz firmalar belirlenir.
Müşteri adayı ile sizin adınıza ilk temas
Müşteri adayındaki karar verici kişiye ulaşmak için e-posta, telefon veya sosyal medya aracılığıyla ilk temas gerçekleştirilir. Kendimizi kısaca tanıtır, ne amaçla iletişime geçtiğimizi açıklar ve karar verici kişi ile görüşme talebimizi iletiriz. Görüşme öncesinde sizinle belirlediğimiz konulardaki soruları sorar, adayın beklenti ve sizinle çalışma konusunda motivasyonunu anlamaya çalışırız. Aynı zamanda, adayın sorularına cevaplar, şirket sunumunuzu ve kataloglarınızı paylaşır ve ilk tanışma toplantısı için randevu planlarız.
Müşteri adayı ile tanışma toplantınızın yapılması
Ekibinizle ve müşteride karar verici kişi ile yapılan ilk toplantılara katılır, görüşme sonrası teşekkür e-postası gönderir ve görüşmenin özetini paylaşırız.
Satış süreci başlatma ve sipariş
Müşteri adayı ile iletişime ekibiniz devam edebilir veya satış aksiyon planında görev alabiliriz. Danışmanlarımız bu süreçte; takip görüşmelerini organize edebilir, teklif süreçlerini takip edebilir, numune gönderme, ziyaretlerin planlaması, pazarlık aşamalarında kültürel ve ticari yanlış anlaşmaları önleyebilir, hedef ülke ticari prosedürleri, gümrük ve taşımacılık hakkında tavsiye ve önerilerde bulunabiliriz.
Lütfen projelerimle ilgili makalelerime göz atın.