Amerikalı, internet üzerinden parfüm satışı yapan FRGRC için 2021 de Türkiye’ de birlikte çalışabileceği “parfüm ithalatı izni olan” şirket aradık.
FRGRC 2001 yılından bu yana dünya çapında tüketicilere “binlerce orijinal marka” parfüm satmaktadır. FRGRC’nin web sitesi, Türkiye’de de rekabetçi fiyatlarıyla en güvenilir web sitesi olarak bilinmektedir. İnternet satışı prosedürüne uygun “ithalat işlemlerinin sürekliliğini” sağlamak için böyle bir ortak arayışına girmiştir. İthalatçı firmanın birlikte çalıştığı gümrük müşaviri olmalıdır. Şirket haftalık gönderileri için ithalat işlemlerini sizin firmanız adına yapılmasını talep etmek
Öncelikle aranan ithalatçı firmanın ve beraber çalışma şartlarının neler olduğunu belirledik, adaylar için soru/gereklilikler listesi hazırladık. Aradığımız ithalatçı; Amerika’ dan kozmetik ürünleri ithalatı deneyimli, Türkiye’ye sınır ötesi e-ticaret için ithalat prosedürleri konusuna hakim olması gerekiyor. Firma personelinin işbirlikçi ve İngilizceye ve güncel ithalat prosedürleri biliyor olması önemli şartlardan biridir.
Belirlenen şartlara uygun 15 ithalatçıdan oluşan aday listesini hazırladıktan sonra, müşterimizle çalışmak isteyip istemediklerini öğrenmek için adaylar ile görüşmeler yaptık. Müşterinin sorularını cevaplamalarını istedik ve gereklilikleri yerine getirip getirmediklerini araştırdık. Aday ithalatçıların verdiği bilgilere göre müşterimiz ile eşleşen firmaların detaylarının bulunduğu rapor hazırladık. Önerdiğimiz 4 aday ile müşterimizi tanıştırmak için online randevular ayarladık, toplantılara katıldık.
Türkiye’deki parfüm ithalatı pazarına genel bakış
Son yıllarda Türk tüketicilerinin yabancı sitelerden online parfüm satın alma tercihi giderek artıyor. Bunun nedenleri daha iyi fiyatlar ve daha fazla ürün çeşididir. Türk tüketicilerin de saygın yabancı sitelere olan güveni yüksek denebilir.
a
Türkiye’ye, yurt dışından gönderilen parfüm paketleri gümrük prosedürüne göre kontrol ediyor. Fatura değeri limiti aşarsa vergilerin ödenmesi için ithalat prosedürüne yönlendirilmesi gerekiyor. 2019 için fatura limit 22 Eur veya 27 Dolar olarak belirlenmiştir. Yani bu sınırın altındaki parfüm gönderileri vergiden muaf olabilir (ancak garanti verilmez). Paketlerin değerinin yanı sıra paketin ağırlığı ve boyutları da ithalat prosedürüne tabii olmayı gerektirebilir. Bu sınır geçen yıllarda çok daha yüksekti ve gelecekte daha da düşük bir seviyeye ayarlanabilir.
2018 yılından itibaren Maliye Bakanlığınca Türkiye’ye online olarak satılan ve kargo yoluyla teslim edilen parfüm süreçleri incelenmeye ve yeniden değerlendirilmeye alındı. Bu süreç vergi prosedürüne uygun olmadığı için kargo ile parfüm alışlarına ilişkin gümrük politikaları değiştirildi.
Gümrük tarifelerindeki vergiler nedeni ile online alış fiyatları ve prosedürsel düzenlemeler değişiyor. Yabancı parfüm şirketlerinin Türk müşterilerine karlı bir şekilde satış yapabilmeleri için ithalat firmaları ile birlikte çalışması ve değişken gümrük masraflarına karşı strateji belirlemesi gerekir
2018 yılı parfüm ithalatı üç tür vergiye tabidir:
• %20 – Gümrük Vergisi
• %18 – Katma Değer Vergisi
• %20 – Özel Tüketim Vergisi
Gümrük vergileri ve KDV tutarının ekonomik politikalar göre değişeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Özel tüketim vergisi hükümetlerin ekonomik politikasına göre kaldırılabilir veya oranı arttırılabilir.
Daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.