Sağlıklı atıştırmalık üreticisi Yeni Zelandalı firma için ABD’de distribütör arama

Yeni Zelandalı sütlü atıştırmalık markası Moo Chews ABD’deki gıda distribütörleri ile buluşturuldu. Bu makale Moo Chews markasına distribütör bulma sürecinde edinilen izlenimlere göre yazılmıştır.

Moo Chews: çocuklar için sağlıklı atıştırmalıklar

Moo Chews, Yeni Zelanda’da güney adasında, yenilikçi sağlıklı gıda ürünleri geliştiren ve üreten bir şirketler grubuna aittir. Kasım 2019’un ortalarında  Yeni Zelanda pazarına giriş yapan Moo Chews markası, etkin markalaşma / pazarlama süreci sayesinde hızlı bir büyüme yaşadı.

ABD atıştırmalık pazar durumu

ABD’de son yıllarda özel sağlıklı yiyecekler pazarı hızlı büyüme göstermiştir. Bu pazarın bu kadar hızlı büyümesinde; distribütör ve agentlerin sadece bu konuda uzmanlaşmaya odaklanmış olmasının büyük etkisi vardır. Daha çok sağlıklı atıştırmalık denince, meyve çubukları ve kuru meyveler akıla geldiği bir dönemde, doğal sütten yapılan Moo Chews gibi ürünlerin alternatifinin olmadığı söylenebilir.

Gıda trendleri ve üretici tepkileri

Tüm dünyada olduğu gibi, ABD’de de perakendeciler, önceki yıllara göre çok daha çeşitli bir ürün yelpazesi sergilemeyi tercih etmektedirler. Bunun ana nedeni; online pazarlamanın büyümesiyle yeni ürün bilinirliğinin hızla yayılması, organik, GDO’suz, vegan, yapay renkler vb benzeri niş ürün talebinin hızlı değişmesi denilebilir. Bunun yanı sıra özellikle yeni ürün denemeye açık tüketiciler, ürün içeriği, nerede ve nasıl üretildiği konularında şeffaflığa önem vermektedir. Tüketicilerden gelen bu ek talepler ve değişen Pazar tepkileri, daha esnek olabilen küçük şirketlerin yükselmesi için fırsatlar yarattığı gibi, büyük şirketler de çok sayıdaki kalemleri idare edebilen özel dağıtım ağları, online platformlar ve daha büyük zincir mağazaları olan perakendeciler ile bu trende ayak uydurmaya çalışmaktadır.

Atıştırmalık trendleri

1930’lardan itibaren, atıştırmalıkların normal yemeklerin yerini almaya başladığı söylenebilir. Daha sağlıklı yaşam tarzı eğilimleriyle, tüketiciler de daha sağlıklı atıştırmalık alternatifleri aramaya başladılar ve dolayısı ile bu endüstri kendini geliştirdi diyebiliriz.  ABD pazarında sağlıklı atıştırmalıkların, ağırlıklı olarak meyve çubukları ve kuru meyvelerden oluştuğu ve çocuklara odaklanan ana içeriği süt olan pek fazla alternatif olduğu söylenemez. Pazardaki aktif olarak faaliyet gösteren birçok distribütör ve agent, Moo Chews  gibi inovatif ürünler için fırsat görmektedir.

Atıştırmalık veya gıda takviyeleri

Moo Chews’in cam şişelerde sunulma şeklinin, bunun bir gıda takviyesi kategorisi olduğu izlenmimi yarattığı ve bir çocuğun günde en fazla kaçta yiyebileceği gibi sorular ile karşılaşılabileceğinden bahsetti.  Ürüne poşet veya daha pratik bir ambalaj ile atıştırmalık görüntüsü vermek satışı kolaylaştıracaktır denilebilir.

Distribütörler

ABD’ye gıda ürünü satmanın ilk seçeneği, orta ölçekli şirketler olan “ithalatçılar, toptan dağıtıcılar” ile anlaşmak olduğu söylenebilir. Bu firmalar ürünlerinizi kendileri alıp ithal edecek ve bundan sonra gelen her şeyi organize edecektir. Böylece çok yatırım (zaman ve para açısından) yapmanız gerekmez, ancak ülke pazarı yönetiminde daha az kontrole sahip olursunuz. Firmanızdan birisi distribütörlerin yönetimini yapmalıdır ve bunu ABD dışından  yapmanın birçok zorluğu olacaktır.

İkinci seçenek, tüm ABD’ye dağıtım yapan çok büyük distribütörlerle çalışmaktır. Bu şirketler hızlı bir büyüme/gelişme düzeyine sahiptir ve sizi doğrudan tüm eyaletlet perakendecilere ve diğer satış kanallarına bağlar. Bu distribütörler büyük miktarlarda satış hacimleriniz varsa sizin için etkilidir. Dolayısıyla, iyi bir pazarlama stratejiniz olmalı ve perakendecilere ürününüzü anlatmış ve ikna etmiş olmalısınız. ABD’de doğal ve sağlıklı gıda konusunda uzmanlaşmış en büyük iki distribütör KeHE ve UNFI dir.

Büyük distribütör ve perakendecilerle çalışmaya başlarken, bir gıda agent i ile beraber hareket etmeniz kesinlikle tavsiye edilir. Böylece sizin yerinize; perakendecilerin ve distribütörlerdeki satış elemanlarının “kapılarını çalacaklar”, ürününüze öncelik verilmesini sağlayacaklar ve pazardan gelen sıcak tepkilere göre pazarlama stratejinizi geliştirmenizi sağlayacaklardır. Orta ölçekli toptancı ve distribütörleri içinde, ürünlerinize öncelik verilmesini sağlayacak bir agent ile çalışmak size birçok avantaj sağlayacaktır.

Click here for English

Ürünlerinizi ABD pazarında mı satmak istiyor sunuz? CuB Consultans‘tan destek alın..