Plastik enjeksiyon kalıp firması için Türkiye’de züccaciye pazarı analizi

Hindistanlı plastik enjeksiyon kalıplama şirketi için Türkiye’de, züccaciye sektörü için hızlı pazar analizi yaptık. Bu araştırma, plastik enjeksiyon kalıplama teknolojisi ile, züccaciye sektöründe üretilen özellikle mutfak, sofra gereçleri gibi parçalar için pazar fırsatlarının izlenmesi neticesinde edinilen izlenime göre hazırlanmıştır.

RR Engineers – Hindistan

İstanbul’a tatil için gelen RR Enginieers ‘ın firma sahibi, Türkiye hakkındaki izlenimleri nedeni ile iş fırsatlarını öğrenmek için bizle iletişime geçti. Özellikle ilgilendikleri züccaciye sektöründe, kendi ürünleri için fırsat olup olmadığını öğrenmek için pazar araştırması talebinde bulundular.

Türkiye’de plastik sektörü

Türkiye artan nüfusu ve büyüyen pazarı nedeni ile bir çok sektör için iyi bir pazardır. Bunun yanı sıra; Ortadoğu ile Avrupa arasında coğrafi bir köprü konumunda olması ve komşu ülkelerde yaşanan siyasi nedenler ve savaş ortamından dolayı komşu ülkelere göre ticari işler açısında da nispeten daha güvenli bir ülkedir. Ayrıca Asya ülkeleri açısından bakıldığında; hem Avrupa pazarına hemde Ortadoğu pazarına en yakın ülkedir.

Türkiye’de neredeyse hiç yerli plastik hammadde üretimi olmadığından, yerel plastik endüstrisi çok sınırlı olduğu ve bu durumun yabancı ürünlere bir fırsat sunduğu söylenebilir. Plastik ürünlerde ithalat başına kg fiyatı, ihracat fiyatlarından çok daha yüksektir.

Türk plastik sektörü, mühendislik ve tasarım konusunda da bazı ülkelere göre çok iyi durumda olmadığı için inovatif ürünler için fırsat olduğu görülmektedir. Pazardaki yerli ve yabancı firmaların yüksek rekabet gücü nedeni ile yeni pazara girecek olan ürünlerin inovatif olması ve fiyat rekabet gücü olması çok önemlidir.

Türkiye’de, plastik ürünleri pazarı için özellikle mutfak züccaciye ürünleri büyük bir kısmını kapsamaktadır. Güçlü bir toptancı ve perakendeci dağıtım kanalına sahip olan sektör, online satış konusunda da gayet güçlü bir durumdadır. Bu tarz ürünlerin dağıtım kanalları çok geniş olduğu ve en ücra köy ve mahalle dükkanlarında bile satıldığı görülmektedir.

Uluslararası rekabet

Özellikle Çin’den olmak üzere dünyanın dört bir yanından ithal edilmiş ve yerel üretim mamulleri yaygın olarak iç piyasada satılmaktadır. Türkiye pazarına yeni girecek olan firmaların, yerel ve uluslararası oyuncularla kalite ve fiyat konusunda rekabet edebilecek olması gerekir.

2017 yılında, % 6,1 büyüme oranı ile dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye ekonomisinde, plastik sektörünün önemi büyüktür. Yıllık ortalama %15 lik büyüme gösteren sektörde, 2016 verilerine göre, yıllık 35 milyar dolarlık üretim, 5 milyar dolarlık ihracat yapılmış ve 3,1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir.

Plastik sektörü, iç piyasada, aktif faaliyet gösteren 6500 şirket ile yaklaşık 250 000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Sektördeki şirketlerin % 90’ı küçük veya orta ölçekli olmasıyla birlikte sadece 10 şirket seri üretim yapabilmektedir. Bu şirketlerin sektör içindeki dağılımı; % 15 ambalaj, % 11 inşaat, %10 tekstil, %10 ev eşyaları, %9 otomotiv, %15 teknik bileşenler ve %10 diğer uygulamalardır.

Ürünlerinizi Hindistan pazarında mı satmak istiyorsunuz? CuB Consultants‘tan destek alın.